Inzicht en verandering

Leestijd: < 1 minuut

Vraag jij je ook wel eens af waarom je jezelf soms in de weg zit? Waarom het je zo’n moeite kost om bepaalde gewoontes te doorbreken of los te laten, of dat je steeds weer tegen hetzelfde aanloopt? Waarom lukt het je niet om verder te komen?

Iedereen maakt deel uit van een systeem. Dat kan je familiesysteem zijn – ook wel je systeem van herkomst genoemd – maar het kan een organisatiesysteem zijn waar jij met je collega’s een systeem vormt met eigen geschreven en ongeschreven regels.

In een tafelopstelling bekijk je een vraag, dilemma of een terugkerend patroon door dit systemisch uit te werken. Dit doe je door het systeem ruimtelijk weer te geven op tafel met behulp van houten poppetjes, blokken, stenen of andere voorwerpen. Tijdens de opstelling observeren we de patronen en het gedrag, onderzoeken we welke gevoelens en emoties spelen bij alle deelnemers uit het systeem en bekijken we de processen die zich afspelen.

De informatie die uit de opstelling naar voren komt is vaak verbluffend en laat zien wat er speelt. Een tafelopstelling zal je helpen je vraag te beantwoorden waardoor er weer ruimte komt voor groei en ontwikkeling.

Het doen van een tafelopstelling geeft je inzicht in je vraag, dilemma of terugkerend patroon en zet de boel weer in beweging. Daarnaast werkt een opstelling helend.

Een opstelling geeft rust.

Lees meer artikelen