Hoe druk ben jij eigenlijk?

Leestijd: 2 minuten

Onze maatschappij draait op volle toeren en de meesten van ons draaien hier gezellig in mee…nou ja gezellig…het is maar hoe je het zelf voelt en beleeft.

Wanneer jij jezelf kunt vergelijken met een jongleur die diverse ballen in de lucht gooit, ze weer opvangt en weer omhoog gooit zonder ze te laten vallen, en zich niet druk maakt als er een keertje eentje valt, en zich ontspannen en relaxed voelt, dan zou je het best “gezellig druk” kunnen hebben.

Helaas voelt dit voor veel mensen anders. Zij hebben het gevoel dat ze alle ballen in de lucht moeten houden en er van diverse kanten steeds ballen bijkomen die ze ook in de lucht moeten houden. Deze mensen voelen de drukte als een last.

Wanneer iemand voor coaching bij mij komt en ik vermoed dat deze persoon heel veel van zichzelf “MOET”, laat ik hem/haar alle to-do lijstjes van zichzelf meenemen…en dat zijn er in de meeste gevallen nogal wat! Een to-do lijstje voor in huis, een to-do lijstje voor op het werk, een to-do lijstje voor het gezin, en je zult er waarschijnlijk zelf ook nog wel een paar weten. We nemen de lijsten door en maken van al deze lijstjes 1 grote lijst die we vervolgens op prioriteit gaan rangschikken van hoogste prioriteit naar laagste prioriteit. Wanneer hij/zij tevreden is over de lijst, geef ik een extra to-do lijstje waarop staat: “Tijd voor jezelf!” en deze moet ingevoegd worden in de zojuist gemaakte prioriteitenlijst. Veelal wordt de “Tijd voor jezelf” halverwege of nog lager op de prioriteitenlijst gezet. Als we vervolgens de lijst opnieuw gaan neerleggen, maar nu op wat de persoon het liefste doet/wil, ontstaat er een hele andere lijst waar “Tijd voor jezelf” bovenaan staat en bepaalde to-do dingen er niet meer toe doen.

Die “Tijd voor jezelf” is zo belangrijk! Dit klinkt misschien egoïstisch, maar hoe kun je alles doen wat je wilt doen als je zelf niet opgeladen bent? Met “Tijd voor jezelf” laad je jezelf weer op, waarbij het wel belangrijk is dat je deze tijd vult met niet-nuttige dingen of even helemaal niks!
Je moet eerst je eigen kruik vullen om vervolgens te kunnen uitschenken.
Dus….hoeveel tijd gun jij jezelf?

Lees meer artikelen