Ben jij of is je kind hooggevoelig? Doe de test!

HSP test voor kinderen

HSP 3-in-1 test

LET OP:

Download het formulier eerst en vul hem daarna pas in! 

De PDF opent zich in Acrobat reader. 

 

 

Deze HSP test voor kinderen is voortgekomen uit de HSP test van Elaine Aron (boek: Hoog Sensitieve Personen, Elaine N. Aron, 1996). Deze HSP test voor kinderen bestaat uit 23 vragen waarbij je een ‘ja’ of ‘nee’ kunt invullen.

 

De test is geen wetenschappelijke test, maar geeft wel meer inzage op de vraag: ‘Hoe gevoelig is mijn kind?’. Mogelijk komt uit de test dat jouw kind gevoeliger is voor nuance verschillen (het merkt meer op) en overspoeld wordt door prikkels.

 

Wanneer je dit weet, ontstaat voor jou de mogelijkheid om anders naar je kind en het gedrag dat hij/zij laat zien te kijken. Het kan je als ouder helpen dat je inziet dat het moeilijke gedrag van je kind niet meer is dan symptomen van een onbalans in hun lichaam door persoonlijke en omgevingsinvloeden en niets te maken heeft met de normale gedragsproblemen die bij de leeftijd horen.

 

Wanneer je weet dat je kind hooggevoelig of prikkel gevoelig is, kun je de wezenlijke oorzaken aanpakken. De kunst is om je kind te leren hoe zijn/haar energie in elkaar steekt en te herkennen wanneer hij/zij overprikkeld lijkt te raken.

 

 

Hoe doe je de test?

Het is belangrijk dat je de test op je gemak doet. Beantwoord iedere vraag naar je gevoel je ingeeft. Wanneer je twijfelt aan een antwoord, maar deze gaat enigszins op, dan vul je een ‘ja’ in.

 

De uitslag van de HSP test voor kinderen geeft een goede basis en start voor een eventuele individuele begeleiding aan ouders en kind. 

 

LET OP:

Download het formulier eerst en vul hem daarna pas in! 

De PDF opent zich in Acrobat reader. 

 

 

Deze uitgebreide HSP 3-in-1 test is ontwikkeld door Antoine van Staveren en voortgekomen uit de HSP test van Elaine Aron (boek: Hoog Sensitieve Personen, Elaine N. Aron, 1996). De HSP test van Aron bestaat uit 23 vragen waarbij grotendeels de lasten getoetst worden. Wanneer je bij deze test veertien vragen of meer met ‘ja’ hebt beantwoord, ben je waarschijnlijk hoog sensitief. Je voldoet dus aan de voorwaarde om hooggevoelig te zijn. Maar wanneer je vervolgens een goede training & coaching volgt en je merkt dat je lasten afgenomen zijn, ben je dan opeens niet meer hoog sensitief?

 

De HSP-3-in-1 test heeft niet als doel de originele test te vervangen door een compleet nieuwe. Aron’s onderzoeken zijn zeer waardevol geweest en daarom zijn de meeste vragen, vanuit de door haar ontwikkelde HSP test, meegenomen maar anders verwerkt. De meerkeuze HSP-3-in-1 test is echter wel uitgebreider (32 vragen) met juist die algemeen herkenbare punten waarvan HSP begeleiders na duizenden sessies met cliënten zagen dat deze allerminst mochten ontbreken.

 

De test is geen wetenschappelijke test maar een vernieuwende richtingaanwijzer voor zelfkennis. Het geeft meer inzage op de vraag: ‘Hoe gevoelig ben ik?’.

Allereerst geeft het de mate van sensitiviteit weer; Ben je wel of niet bovengemiddeld sensitief? Ten tweede wordt er in de test onderscheid gemaakt tussen hoogsentimentaliteit en hooggevoeligheid. Op welke gebieden liggen precies je lasten en op welke andere gebieden kun je juist goed met de lasten van hooggevoeligheid omgaan? Indien er goed met de lasten kan worden omgegaan bestaat de mogelijkheid pas echt dat onderliggende kwaliteiten tot uitdrukking kunnen worden gebracht.

 

Zie deze HSP 3-in-1 test als een instrument om je aan het denken te zetten en om inzichten te krijgen over je eigen situatie. Je komt meer over jezelf te weten: Wat is nu daadwerkelijk de last en wat niet? Waar liggen mijn kwaliteiten? Kan ik deze kwaliteiten ook inzetten voor de nog aanwezige sentimenten? Welke belangrijke zaken verdienen de juiste aandacht? Zijn er verbanden tussen de lasten onderling?

De uitslag van de test geeft een goede basis en start voor een eventuele individuele begeleiding.

 

 

Hoe doe je de test?

Het is belangrijk dat je de test op je gemak doet. Neem er de tijd voor. Desnoods in delen. Beantwoord iedere vraag naar je gevoel je ingeeft. Omcirkel dát antwoord waar het gewicht van je gevoel het meest naar uitgaat ook al herken je je niet in alles van het betreffende antwoord. Als er twee antwoorden voor je van toepassing zijn kies dan dat antwoord waar je gevoel het meeste naar uit gaat. Let op de schuingedrukte woorden want die zijn extra belangrijk voor het vinden van het juiste antwoord.

Wees eerlijk in het kiezen van je antwoorden ook al vind je denken dat misschien lastig. Tel vervolgens op hoe vaak je A, B en C hebt gekozen, vermeld dat onderaan de test.